Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Oh help, er staat nog een R22 chiller op het dak!!

Ruim anderhalf jaar na het definitieve einde van de toepassing van het koudemiddel R22 staan er nog vele chillers met dit HCFK koudemiddel opgesteld. Niet alleen voor klimaat- maar ook nog regelmatig proceskoelingtoepassingen. Technisch zijn deze installaties soms nog prima in orde, maar voor de bedrijfszekerheid funest. Als het koudemiddel onverhoopt weglekt is het over en uit voor deze koudwatermachines.

Wat nu te doen? Weer kiezen voor een synthetisch koudemiddel dat momenteel nog wel toegepast mag worden. En hier wringt de schoen, willen we het risico lopen om over een aantal jaar wederom geconfronteerd te worden met restricties m.b.t. deze koudemiddelen? We krijgen te maken met schaarste omdat de productie van deze koudemiddelen in rap tempo teruggedraaid wordt of kiezen we voor een Natuurlijk Koudemiddel én gemoedsrust omdat één ding zeker is dat een Natuurlijk Koudemiddel simpelweg nooit verboden zal kunnen worden.

De met een 100% Natuurlijk Koudemiddel werkende Coolmark Propaan Chiller is een zeer goede én milieuvriendelijke oplossing voor deze problematiek! Energiebesparende zaken zoals frequentiegeregelde zuigercompressoren (wat resulteert in een zeer efficiënte capaciteitsregeling), EC condensorventilatoren, elektronische expansieventielen, onderkoelers e.d. hebben als resultaat dat de COP van deze installaties tot wel 25% hoger is dan conventionele R410A installaties. Daarmee is de gehele installatie in één keer toekomstbestendig, duurzaam en zuinig.

Door het uitgekiende ontwerp zoals de toepassing van een Micro channel condensor met een zeer kleine inhoud, elke compressor een separaat koelsysteem, RVS platenwarmtewisselaars als verdampers en een, exact op de toepassing, afgemeten koudemiddelhoeveelheid zorgen ervoor dat de hoeveelheid Propaan in de installatie minimaal is en normaliter minder dan 1 kg per 10 kW koelcapaciteit zal bedragen. Naast de minimalisering van het koudemiddel is er veel aandacht besteed aan de veiligheid van deze Chillers. De compressoren staan opgesteld in een volledig gesloten behuizing waarin een gasdetectiesensor bij het onverhoopt detecteren van een lekkage de ruimte direct ventileert d.m.v. een explosievrij EX centrifugaal ventilator. Mits buiten opgesteld zijn er dan ook geen belemmeringen om veilig én efficiënt te werken met dit Natuurlijk Koudemiddel als vervanging van uw oude R22 chiller!

Wilt u meer weten over de vele mogelijkheden die Coolmark u kunt bieden met deze uitgebreide range Propaan Chillers welke loopt tot wel 1,3 MW dan kunt u contact opnemen met onze afdeling Projecten.

Gert van Vugt Tel: 0180 – 751 351Verberg boodschap