Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Danfoss introduceert de nieuwe System Manager AK-SM850

Als het gaat om regel-, bewaking- en beheersystemen in de koeltechniek is Danfoss een wereldleider. Met de introductie van de System Manager AK-SM850 biedt Danfoss de volgende logische stap in regelen, bewaken en beheren.

Cool Thinking

Dit is een geheel nieuwe kijk op het beheer van koel-, vries-, en HVAC-installaties. Inbedrijfstellen was nog nooit zo eenvoudig met behulp van ingebouwde wizards. Alarmbeheer en alarmafhandeling krijgen een geheel nieuwe dimensie. De HACCP rapportage wordt snel en efficiënt. Daarnaast leidt helder energiebeheer tot nog grotere besparingen in het dagelijks gebruik. Danfoss noemt het Cool Thinking.

Web technologie

Het gebruik van internet technologie en webbrowsers is gemeengoed geworden. Danfoss maakt met de AK-SM850 optimaal gebruik van deze mogelijkheden om systeeminformatie betekenisvol en helder te presenteren. De presentatie van data in tabellen en grafieken via een onoverzichtelijk netwerk van menus en webpaginas behoort tot het verleden. In de AK-SM850 zorgen automatisch gegenereerde afbeeldingen en detailschermen voor een vloeiend overzicht in een dashboard. Of het nu gaat om het opvragen van historische data, huidige systeem statussen of het veranderen van systeeminstellingen, alle acties zijn met een simpele handeling uit te voeren. Dit kan direct via het ingebouwde scherm en toetsenbord, of op afstand via de webbrowser vanaf een willekeurige PC of tablet met internettoegang. Via (gratis) Danfoss software kunnen uw eigen jpeg of bitmap bestanden worden gebruikt om aangepaste afbeeldingen te maken, voorzien van eventuele geconfigureerde systeemdatapunten (voorheen Mimic). Uiteraard kan de AK-SM850 worden beveiligd met toegangscodes. Tot slot maakt het ingebouwde XML protocol het mogelijk de AK-SM850 te integreren in gebouwbeheer- of supervisiesoftware.

Gebruiksgemak

Danfoss begon als een van de eerste fabrikanten met het gebruik van wizards. Dit zijn slimme software routines die een gebruiker stap voor stap door een installatie leiden en het hele proces een stuk eenvoudiger en sneller maken. Ook de nieuwe AK-SM850 is nu voorzien van een aantal slimme wizards. Het instellen van een IP-adres, het inlezen van het netwerk en toekennen van gebruikers en zogenaamde Master Control functies is nu een fluitje van een cent. Meerdere wizards zijn in ontwikkeling en gaan spoedig volgen.

3 Uitvoeringen

De AK-SM850 is de eerste system manager in een reeks, in 2014 volgen de AK-SM820 en AK-SM880. De verschillen zitten in de regelmogelijkheden en aantal aan te sluiten regelaars:

  • De AK-SM850 is bedoeld voor koel- en vriesinstallaties en er kunnen maximaal 120 regelaars op worden aangesloten.
  • De AK-SM820 is een mini gebouwbeheerssysteem bedoeld voor koel- en vriesinstallaties, HVAC en verlichting. Er kunnen echter maximaal 30 regelaars op worden aangesloten.
  • De AK-SM880 is de grote broer van de AK-SM820, met dezelfde mogelijkheden, maar nu geschikt tot 120 regelaars plus de mogelijkheid tot 9 slave AK-SM880 units aan te sluiten (voor een totaal van 1200 aangesloten regelaars!).

Historie

Wie Danfoss ADAP-KOOL® zegt, zegt ook continuïteit. De AK-SM850 gaat op termijn alle huidige systemen (de AKA245 gateway, de AK-SM350 en de AK-SM720 system managers) vervangen. Danfoss zal hier te zijner tijd een uitfaseringsplan voor bekend maken.

Bestaande netwerken met Lon-RS485 dan wel Modbus communicatie kunnen zonder aanpassingen naadloos op de AK-SM850 aangesloten worden. ADAP-KOOL® systemen van het eerste uur, met DANBUSS netwerken, kunnen worden aangesloten met behulp van een AK-PI200 interface.

Met de gateways en eerste generatie system managers gaat ook AKM software verdwijnen. Op zichzelf staande installaties kunnen worden beheerd via de webbrowser. De AK-SM850 biedt hiervoor vele alarmeringsmogelijkheden. Alarmbeheer van meerdere installaties gaat met behulp van Danfoss AK-EM800 software, 3rd party supervisie software (via XML protocol) of Danfoss hosting mogelijkheden.

Kortom het is een perfecte mix van hedendaagse technologie, klaar voor de toekomst en met respect naar het verleden. Dat is Cool Thinking van Danfoss!

 
Robert HuisintveldTel: 06 - 51806672Verberg boodschap