Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

De eerste Q-ton in Nederland

Trots kunnen wij aan u mededelen dat de eerste twee Q-ton systemen draaien bij een studentenaccommodatie van DUWO in Leiden. Dit mooie project is gerealiseerd samen met DUWO, Vink Installatie Groep en Coolmark.

Dagelijks maken de studenten nu gebruik van ruim 10.000 liter warm tapwater. Tapwater wat niet is gemaakt met een conventioneel gasgestookte boiler, maar gemaakt met een CO2 lucht/waterpomp.

DUWO

DUWO is de grootste studentenhuisvester in Nederland. Zij zijn vooruitstrevend op het gebied van duurzaam renoveren. Een van de doelstellingen is om de CO2 uitstoot en het energieverbruik per verhuurde kamer te verlagen. DUWO had veel interesse om warm tapwater te realiseren via een CO2 warmtepomp. Coolmark kon, als importeur van Mitsubishi Heavy Industries Airconditioning, de Q-ton CO2 lucht/water pomp aanbieden.

Q-ton

Het unieke van de Q-ton is dat deze niet met de conventionele koelmiddelen werkt zoals R410A. De Q-ton heeft als koelmiddel CO2. Door middel van het CO2 kunnen er hogere watertemperaturen bereikt worden als met bijvoorbeeld R410A. De Q-ton werkt met slechts één compressor. De compressor is een Scroll/Rotary combinatie. Het Rotarygedeelte is voor de lage druk en het Scrollgedeelte voor de hoge druk. Bij een buitentemperatuur van -7 ºC behoudt de Q-ton 100% van zijn capaciteit. Elke Q-ton heeft een capaciteit van 30 kW. De maximale tapwater temperatuur zal altijd 90 ºC zijn. Het jaarlijks gemiddeld rendement ligt rond de 430%. De Q-ton voldoet aan de eisen voor EIA subsidie.

Gezamenlijk met één van de vaste installateurs van DUWO, Vink Installatie Groep uit Roelofarendsveen is het systeem ontworpen aan de eisen en wensen van de opdrachtgever DUWO.

Vink Installatie Groep

Als totaalinstallateur biedt Vink Installatie Groep een compleet pakket. Van klimaat- en sanitaire installaties tot elektrotechniek, service en onderhoud en duurzame oplossingen. Van het eerste advies tot het ontwerp, de installatie en het onderhoud van systemen.

Vink Installatie Groep werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Vink Installatie Groep doet aan nieuwbouw- en renovatieprojecten voor utiliteitsbouw, woningbouw, tuinbouw, kantoren, zorginstellingen, horeca, scholen, de industriële sector en de particuliere sector.

De commercieel manager Jan Hoppers en projectleider Peter van der Zweth, hebben op advies van Mitsubishi Heavy Industries Europa en Coolmark het systeem vakkundig geïnstalleerd. In eerste instantie was er nog enige scepsis of dat de Q-ton de gecalculeerde rendementen zou kunnen halen.

Jan Hoppers heeft zich bij andere partijen laten informeren of de rendementen haalbaar zijn. Vanuit de markt gaf men aan dat dit niet mogelijk is of dat men onbekend was met het revolutionaire systeem. Er is zelfs beweerd dat het technisch onmogelijk is om met een elektrisch aangedreven lucht/water warmtepompsysteem deze hoge rendementen en hoge tapwater temperaturen te behalen.

Testfase

Om een goede vergelijking te maken tussen een gasgestookte boiler en de elektrische gevoede Q-ton is de locatie in twee identieke stukken verdeeld. Eén helft van de bewoners krijgt hun warme tapwater via een hoogrendement gasgestookte installatie en de andere helft krijgt zijn warme tapwater via de Q-ton.

De installatie van het systeem is niet ingewikkelder dan een gasgestookte installatie, aldus Jan Hoppers. Nu de systemen al even draaien zijn zij juist zeer positief over de werking van de Q-ton. Vink Installatie Groep ziet voor dit unieke product zeker een grote markt. Ook zij zullen de Q-ton veelvuldig gaan adviseren bij hun klanten als alternatief op gas en olie gestookte warmwater boilers.

Vink Installatie Groep heeft op beide systemen bemetering geplaatst. Hiermee worden alle partijen gemonitord. Na de testperiode wordt er een eerlijke en objectieve vergelijking gemaakt tussen het conventionele systeem en de toekomst. Deze testresultaten zullen voor DUWO leidend zijn om in de toekomst meer gebruik te maken van de Q-ton bij renovatieprojecten.

De energierekening voor het tapwater bij DUWO zal ruim 70% lager zijn dan de huidige energierekening voor het tapwater. De CO2 uitstoot zal met ruim 52% verlaagd worden.

Wij als Coolmark, zijn altijd op zoek voor onze klanten en eindgebruikers naar de juiste en energiezuinige oplossing. Wij werken op basis van partnership. Hiermee bereiken wij een langdurige relatie, waar alle partijen economisch en milieutechnisch voordeel bij hebben. De Q-ton, de eerste CO2 lucht/waterpomp, past hier als oplossing heel goed in.

Arthur KloostermanTel: 06 - 53838113Verberg boodschap