Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

EcoStyle kiest voor TripleAqua

In het Friese Oosterwolde is enkele weken geleden het nieuwe onderkomen van Ecostyle in gebruik genomen. Het gebouw op het Ecomunitypark is voorzien van diverse milieu- en energiebesparende maatregelen. Veel daarvan zijn bekend en toegepast in andere gebouwen, maar van één product kan worden gezegd dat het wel heel uniek is: het TripleAqua klimaatsysteem.

De credits voor de ontwikkeling van het TripleAqua klimaatbeheersingssysteem komen op naam van het bedrijf Coolmark uit Barendrecht. Installatiebedrijf Bakker uit Oosterwolde zorgde voor het installatiewerk. Opdrachtgever Ecostyle koos uiteindelijk voor deze vorm van klimaatbeheersing met ondersteuning van adviesbureau Zethoven Bouwplangroep. Ecostyle is leverancier van natuurlijk en ecologisch verantwoorde meststoffen en vervangende bestrijdingsmiddelenproducten voor de tuin. Dat een bedrijf als Ecostyle uiteindelijk kiest voor dit innovatieve product ligt volgens Daan Zethoven, directeur van Zethoven Bouwplangroep voor de hand. “Ecostyle is een milieubewuste organisatie. Bij de eerste plannen voor de bouw van het nieuwe onderkomen in Oosterwolde werd direct als eis op tafel gelegd dat het een energieneutraal gebouw moest worden met een BREEAM-outstanding certificaat. De directie had bovendien zijn bedenkingen bij het gebruik van milieubelastend koudemiddel dat wordt gebruik bij de gangbare WKO installaties. Uiteindelijk zijn we bij dit TripleAqua systeem terecht gekomen.”

Coolmark

Huibert Baak, accountmanager Watersystemen bij Coolmark: “Wij waren al wat langer bezig met een nieuw koudemiddelvrij systeem. Wij zien dat er vanuit de Nederlandse markt steeds meer vraag is naar milieuvriendelijke oplossingen. In Nederland wordt de lat hoger gelegd en kritische klanten kijken niet alleen naar de energiebesparing die bepaalde installaties opbrengen, maar ook hoe de installatie is opgebouwd en welke koudemiddelen er worden gebruikt. In het geval van Ecostyle wilde de opdrachtgever een warmte- en koudebuffer in de bodem, maar geen milieubelastend koudemiddel in de leidingen door het gebouw.”

Stoute schoenen

Installatiebedrijf Bakker werd bij de aanbesteding van het project niet geselecteerd voor het totale installatiewerk, maar de directeur Edwin Walstra had zich middels een aantal presentaties over TripleAqua al wel laten overtuigen van de voordelen van het systeem. Samen met Baak trok hij de stoute schoenen aan en stapte alsnog naar Zethoven en wist het adviesbureau en diens opdrachtgever Ecostyle en de geselecteerde installateur Pranger Rosier te overtuigen van de meerwaarde van TripleAqua. Walstra: ”Ik was vanaf de eerste presentatie overtuigd dat het systeem het beloofde rendement zou gaan opleveren. Het sluit direct aan bij de wensen van Ecostyle voor wat betreft het verduurzamen van het gebouw en de minimale milieubelasting.”

Fantastisch systeem

Zoals bij alle nieuwe producten en pilotprojecten is het altijd de vraag of de theorie en praktijk op elkaar aansluiten. Het komend half jaar is dus een spannende tijd voor de betrokken partijen. Coolmark zal na de oplevering van het gebouw de prestaties van het nieuwe TripleAqua in ieder geval intensief volgen. Baak: “We willen volgend jaar met dit systeem verder Europa in, dus voor ons is dit een mooie pilot. Uiteraard hebben we in de ontwikkelfase uitgebreid getest, dus ik ben er honderd procent van overtuigd dat het systeem aan het de verwachte prestaties gaat voldoen.” Uiteraard blijft ook Installatiebedrijf Bakker na oplevering van het gebouw bij het nieuwe systeem betrokken. Walstra: “We hebben wel als eis gesteld dat we na oplevering een tijd lang de gelegenheid krijgen om het systeem intensief te monitoren, in te regelen en eventueel bij te sturen. Op het systeem hebben we een onderhoudscontract van één jaar en een serviceperiode van drie jaar.” Adviesbureau Zethoven Bouwplangroep was vrij snel overtuigd van de meerwaarde van het TripleAqua systeem, maar moet samen met Ecostyle ook ervaren of het systeem voldoet aan de beloofde prestaties. “Eind 2014 hebben we onze goedkeuring gegeven. Uiteraard zijn er garanties ingebouwd, maar we hebben ook tegen Coolmark en installatiebedrijf Bakker gezegd: ‘We gaan het avontuur samen aan, maar als jullie kunnen waarmaken wat je belooft, dan hebben we een fantastisch systeem. Wij zijn bereid om daarin mee te gaan.’.

Dit artikel komt uit het vakblad Duurzaam Gebouwd en wilden wij u als goede relatie van Coolmark niet onthouden.

Huibert BaakTel: 06 - 51133178Verberg boodschap