Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Prognose 2017

Afgelopen jaar was voor Coolmark een prima jaar en werd met name gedreven door een stijgende markt voor klimaatsystemen zoals airconditioning, warmtepompen en chillers. Koudetechniek was afgelopen jaar moeizamer door o.a. dalende supermarktombouw, scheepvaart & offshore en het ontbreken van grotere projecten.

De koeltechnische markt is in onze perceptie dan ook niet gegroeid afgelopen jaar. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse en Europese economie, die afgelopen jaar weer gegroeid is en voor 2017 wordt wederom een economische groei verwacht van 1,5%. De groei van 2016 (1,7%) en 2017 (1,5%) is nog steeds lager dan 2015 (1,8%) en wordt met name veroorzaakt door lagere exportgroei welke van ca. 5% in 2015 is teruggevallen naar een groei van 2,8%.

De positieve prognose is uiteraard dat we nog steeds te maken hebben met economische groei in Europa en Nederland. Uit de marktonderzoeken van de NVKL kan er tevens geconcludeerd worden dat de meeste installatiebedrijven gelukkig ook groei verwachten in 2017. Vooral de installatiebedrijven die zich bezighouden met warmtepompen zullen in toenemende mate geconfronteerd worden met aantrekkende groeimarkt voor deze productgroepen. Vooral gedreven door wetgeving en natuurlijk behoorlijk stijgende woningbouw en markt.

Onzekere factoren zijn de gevolgen van etnische spanningen in Europa, veroorzaakt door o.a. de vluchtelingenproblematiek, de Brexit, Donald Trump als president van Amerika en de verkiezingen in diverse Europese landen waaronder Nederland.

De werkloosheid blijft dalen in Nederland en Europa, daarnaast is er in toenemende mate een gat aan het ontstaan tussen behoefte aan gekwalificeerde medewerkers en beschikbare medewerkers die voldoen aan gestelde eisen.

Vanaf januari 2017 wordt de F-gassen wetgeving in Europa wederom strenger, als ook het handhaven hiervan, namelijk het bijhouden van logboeken ligt qua verantwoordelijkheid nu bij zowel gebruiker als installateur voor installaties van meer dan 5 kg CO2 equivalent. Op de kenplaten van installaties moet vermeldt staan: de hoeveelheid koudemiddel in kg, het GWP getal en CO2 equivalent. Daarnaast gaat het voorvulverbod in, wat inhoud dat voorgevulde installaties uitsluitend verkocht mogen worden welke via een quotaregistratie door fabrikanten en importeurs wordt bijgehouden wat er Europa binnenkomt en alleen geïnstalleerd en onderhouden mag worden door F-gassen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs.

De ECO-design wetgeving wordt steeds vaker gehandhaafd door controles bij fabrikanten en importeurs welke ervoor moeten zorgen dat de betreffende documentatie en classificatie over energieverbruik van elektrische apparatuur, waaronder koel- en airconditioninginstallaties op orde moet zijn.

Al deze veranderingen in de wet- en regelgeving in onze markten zijn er natuurlijk op gericht om het milieu te beschermen, energieverbruik terug te dringen en CO2 uitstoot te reduceren conform de gemaakte afspraken wereldwijd. Voor onze markten biedt dit kansen aangezien er dan geïnvesteerd moet worden in nieuwe energiezuinige installaties die meestal meer kosten en complexer zijn, waardoor de markt op een hoger niveau komt dan afgelopen jaren. Uiteraard gaat dit gepaard met goede service- en onderhoudscontracten ten gunste van lagere uitval van installaties en minder energieverbruik. De installaties in gebouwen moeten bovendien periodiek gecontroleerd en gekeurd worden.

Coolmark ziet de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Coolmark heeft volop geïnvesteerd in de benodigde kennis, producten en diensten, zodat het ontwerpen van milieuvriendelijke en energiezuinige installaties een “koud” kunstje is met natuurlijke koudemiddelen, indirecte (water)systemen en warmtepompsystemen. Coolmark heeft in samenwerking met installateurs, propaan koudwateraggregaten, CO2 warmtepompen met MHI en TripleAqua systemen in gebruik genomen.

Wij willen u allen enorm bedanken voor de prettige samenwerking afgelopen jaar en namens alle medewerkers van Coolmark wensen wij u en uw familie hele fijne feestdagen en een fantastisch 2017 toe!

Directie CoolmarkVerberg boodschap