Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Q-ton, de energie-efficiente warm tapwateroplossing

De Mitsubishi Heavy Industries Q-ton is een lucht-waterwarmtepomp die werkt met het natuurlijke koudemiddel CO2 (R744). De Q-ton kan worden gebruikt in talloze toepassingen voor het leveren van warm tapwater.

De Q-ton heeft de eerste tweetrapscompressor ter wereld die de roterende- en scrolltechnologie combineert. Bij lage buitentemperaturen behoudt het systeem zijn hoge efficiëntie en uitstekende prestaties. De compressor is uniek doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een tweede compressor of elektrische bijverwarming!

Door toepassing van deze gepatenteerde compressortechniek is de Q-ton in staat om hoge energieprestaties te leveren waarbij de COP waarden oplopen van 2.4 bij -25 ºC tot 5.6 bij 25 ºC buitentemperatuur. Zelfs bij een buitentemperatuur van -7 ºC behoudt de Q-ton 100% zijn capaciteit. Het jaarlijks rendement ligt rond de 430%, dit is ruim 4 keer zo hoog als een traditionele cv-ketel of gasboiler. Op de Q-ton is EIA subsidie mogelijk en door gebruik te maken van het koudemiddel CO2 toepasbaar in Breeam projecten. MHI lanceerde deze unieke en innovatieve lucht-warmtepomp om een maximale efficiëntie met een minimale ecologische voetafdruk mogelijk te maken. Door de toenemende druk om koudemiddel met een laag aardopwarmingsvermogen (GWP;Global Warming Potential) te gebruiken, zijn wij van mening dat CO2-warmtepompen de aangewezen weg vormen om in de toekomst te voldoen aan zowel toekomstige voorschriften als trends in de markt.

Het legionellaprobleem dat bij de reguliere warmtepomp speelt is hier geen issue. Om deze reden is de Q-ton zeer interessant voor hotels, appartementencomplexen, ziekenhuizen, WellnessCentra, etc. In Nederland alleen al zijn er een aantal systemen naar tevredenheid geïnstalleerd waaronder 1 Q-ton systeem die 3 verschillende panden in De Kwakel van warm tapwater voorziet. Deze installatie is geïnstalleerd door ASF Installatiebedrijf uit Roosendaal.

ASF Installatiebedrijf heeft, in samenwerking met Coolmark, dit Q-ton project gerealiseerd ten behoeve van Short stay. De opdrachtgever wilde dat zij zochten naar de meest duurzame oplossing voor het warme tapwater, ook met als reden het energieverbruik per bewoner zo laag mogelijk te houden. Door de hoge watertemperatuur die de Q-ton produceert, konden de bestaande installaties intact blijven. Mede door de goede samenwerking en kundigheid van de technici van Coolmark is het project vlekkeloos verlopen. De opdrachtgever is zeer tevreden met het systeem en wil deze in meerder van zijn panden toe gaan passen. De capaciteit van de Q-ton wordt nog niet volledig gebruikt. Deze overgebleven capaciteit zal worden gebruikt als bij verwarming in de verschillende vertrekken.

Opvallende zaken zijn de energietransitie en aankomende BENG wetgeving. Uit de energietransitie blijkt dat Nederland een reductie van aardgas moet realiseren van 23% in 2020 t.o.v. 2012. Dit is een gigantische stap en moet worden gecompenseerd door wind en zonne-energie. Daarnaast is er het Nationaal Plan voor het bevorderen van bijna-energie neutrale gebouwen in Nederland. Dit plan beschrijft het Nederlandse beleid om te komen tot bijna-energie neutrale gebouwen in 2020. In de volksmond noemt men dit BENG. Coolmark ervaart hierdoor een steeds grotere vraag naar betrouwbare en duurzame installaties. Met als voorwaarde dat het comfort en bedrijfszekerheid gewaarborgd is en vanuit economisch perspectief een positief effect heeft op Total Cost of Ownership. Coolmark heeft steeds meer producten in het leveringspakket die hier aan voldoen zoals TripleAqua en de Propaan Chillers. Dit zijn systemen, net als de Q-ton, met natuurlijke koudemiddelen. Het toepassen van deze technieken heeft een zeer positief effect op de EPC-berekening en het Energielabel van een gebouw. Al deze kenmerken sluiten volledig aan bij de gedachten van Coolmark.

Arthur KloostermanTel: 06 - 53838113Verberg boodschap