Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Zekerheid, betrouwbaarheid en een laag energieverbruik

De afgelopen 20 weken heeft Lesley Dijksman, student van de Hogeschool Rotterdam Commerciële economie, gewerkt aan zijn afstudeeronderzoek bij Coolmark. Zijn afstudeeronderzoek heeft betrekking op TripleAqua, een nieuw duurzaam en innovatief klimaatsysteem. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was het vaststellen waarop installateurs en adviseurs keuzes maken bij het ontwerpen, adviseren en aankopen van een klimaatsysteem. Voor dit onderzoek zijn ca. 6000 contactpersonen benaderd en wij willen graag de uitkomst op hoofdlijnen met u delen.

Installateurs

Bij de keuze voor een klimaatsysteem vindt de installateur zekerheid en betrouwbaarheid het belangrijkst. Hierna volgt het lage energieverbruik, comfort voor de eindgebruiker, prijs en duurzaamheid.

Top 5

De twee meest belangrijke kenmerken zijn dat het systeem betrouwbaar is en een laag energieverbruik heeft. Maar als opmerking hoorden wij ook vaak de eenvoudige manier van installeren als een voordeel wordt gezien. Volgens de installateur geeft de gebruiker bijna altijd aan dat een hoog comfortniveau wenselijk is (onafhankelijk koelen en verwarmen per ruimte, laag geluidsniveau en aangename temperatuur). Prijs is een belangrijk onderwerp maar ook hier staat dit zeker niet op nummer 1. Zekerheid/betrouwbaarheid, energiezuinig en comfort zijn altijd een sterke meerwaarde waar de opdrachtgever in wil investeren. In het kader van energiebesparing en duurzaamheid is het benutten van restwarmte, restkoude en passieve opslag zeer wenselijk. Dit levert een dubbele energiebesparing en zie je direct terug in het energieverbruik.

F-gassen

Installateurs zijn van mening dat F-gassen (synthetische koudemiddelen) schadelijk zijn voor het milieu en hierdoor een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. Een groot percentage (92,2%) van de installateurs vindt dat we aan de slag moeten gaan met een nieuw alternatief om de F-gassen terug te dringen.

Adviseurs

Adviseurs hebben in de top vijf dezelfde kenmerken staan als de installateurs. De adviseurs vinden zekerheid/ betrouwbaarheid en het lage energieverbruik het belangrijkst bij de keuze voor een klimaatsysteem. Hierna volgt duurzaamheid, comfort voor de eindgebruiker en prijs.

Eindgebruiker centraal

Zekerheid en betrouwbaarheid staan ook hier bovenaan. Coolmark onderstreept dit door uitsluitend A-merken toe te passen in de TripleAqua zoals Bitzer, Danfoss en Siemens. Voor de adviseurs staat de eindgebruiker centraal en zij hechten veel waarde aan comfort. Belangrijk is dat iedere ruimte een eigen thermostaat heeft, zo ontstaat er een individueel en zeer hoog comfort in een gebouw. Energiebesparing levert een positieve bijdrage aan het terugdringen van CO2 uitstoot, draagt bij aan een hogere Breeam certificering en een nog beter energielabel. Dit zorgt dan ook direct voor lagere operationele kosten en meerwaarde voor het gebouw. Een pluspunt volgens diverse adviseurs is dat het systeem universeel te combineren is met andere systemen zoals vloerverwarming, klimaatplafonds en bodemopslag.

25% van de adviseurs is onbekend met de nieuwe F-gassen regelwetgeving

Adviseurs zijn net als installateurs van mening dat F-gassen (synthetische koudemiddelen) schadelijk zijn voor het milieu. Echter een kwart (25,6%) van de adviseurs is niet bekend met de nieuwe wet- en regelgeving van de Europese Unie om de F-gassen terug te dringen. Een groot percentage (92,3%) van de adviseurs vindt dat we wel aan de slag moeten gaan met een nieuw alternatief om de F-gassen terug te dringen.

Dit uitgebreide onderzoek laat zien dat u als installateur of adviseur dezelfde doelen nastreeft als Coolmark. Coolmark werkt al vele jaren samen met u en leveranciers om iedere keer de meest betrouwbare, energiezuinigste en duurzaamste oplossingen aan te bieden tegen een concurrerende prijs.

Wilt u meer weten over het onderzoek, TripleAqua of een van de andere duurzame klimaatoplossingen die Coolmark kan bieden, neem dan contact met ons op.

Huibert BaakTel: 06 - 51133178Verberg boodschap